Europees Bandenlabel

                        

                                                      

              

 

 

 

Het Europees Parlement heeft het bandenlabel per 1 november 2012 verplicht voor personenwagens, bestelwagens en bedrijfsvoertuigen.

Het bandenlabel informeert over het brandstofverbruik, de veiligheid en het milieu

 

 

  • Brandstofverbruik (Milieu): 
    Een band heeft een zogeheten rolweerstand. Hoe sterker de rolweerstand, hoe meer brandstof er nodig is om die weerstand te overwinnen, des te ongunstiger is de vermelding van het bandenlabel op dit onderdeel.
  • Remweg op nat wegdek (Veiligheid): 
    Er zijn verschillende eigenschappen van een band die belangrijk zijn om die veiligheid te kunnen bieden. Denk hierbij aan de hoeveelheid grip, het vermogen om te kunnen afremmen op zowel droge als natte wegen en vanaf hoge snelheid, om weerstand te bieden tegen aquaplaning, etc. Als kenmerk om de veiligheid van een band op het label op te nemen is gekozen voor de remweg op nat wegdek.
  • Geluidsproductie (Milieu): 
    Op het label staat alleen informatie over het geluid van banden buiten de auto. Het geluid van banden in de auto kan heel anders ervaren worden.

 

Brandstofverbruik:

 Het brandstofverbruik van een auto wordt bepaald door de rolweerstand van zijn banden. Een band kan op dit gebied een score tussen A en G behalen. Score A staat voor het minste brandstofgebruik en score G voor het meeste. Het brandstofverbruik tussen banden met een score A en G kan 7.5 % verschillen. Voor iemand die 15.000 km per jaar rijdt met banden met score A, is de brandstofbesparing 75 liter per jaar.

 

 

 

 

Veiligheid (remweg op nat wegdek):

 De veiligheid van een band wordt gebaseerd op zijn remprestaties op nat wegdek. Een band kan op dit gebied een score tussen A en G behalen. Score A staat voor de meeste veiligheid en score G voor de minste. Bij een noodstop kan het verschil tussen banden met score F en score A 30% bedragen. Bij een snelheid van 80 km/u levert dit een kortere remweg van 18 meter op.

 

 

Geluidsproductie:

 De geluidsproductie van een band buiten de auto wordt bepaald door zijn rolgeluid. De mate van geluidsproductie wordt weergegeven in decibel. Hoe hoger het aantal decibel, hoe meer geluidsoverlast de banden voor de omgeving veroorzaken. Zo staat 74 decibel voor een relatief hoge geluidsproductie van een band en 66 decibel voor een relatief lage geluidsproductie.